Als mens zijn we kritische wezens. In zelfcompassie leer je om begripvol om te gaan met je eigen criticus en om de stem van je compassievolle metgezel luider te laten klinken. Je erkent je kwetsbaarheid en je ontdekt daarin je kracht.

Deze training is een verdieping op het basisprogramma Mindfulness. In een reeks van acht sessies oefen je in lichaam, geest en vooral hart de zachte én krachtige kant van zelfcompassie. 


Meer dan in een Mindfulnesstraject doen we hiervoor beroep op ons voorstellingsvermogen. Verbeeldingsoefeningen hebben een krachtige invloed op ons brein, lichaam en welbevinden.

Zo zijn er visualisaties zoals 'Een veilige plek', 'Het kompas van je hart', 'Medevreugde', ... .We oefenen lichaamshoudingen om het hart te openen, moed te versterken en te begrenzen. Onze kwaliteiten krijgen meer bestaansrecht en moeilijkheden leren we met 'De zon van compassie' doorleven.

De wezenlijke vraag van zelfcompassie is: ‘Wat heb ik nodig om mijn - kleine of grote - leed te verlichten?’. Immers, daar waar lijden liefde ontmoet, ontstaat en groeit mededogen.

Zelfcompassie draagt elkeen als deel van onze 'common humanity' in zich én valt dus te trainen. Wetenschappelijk onderzoek - o.a. door pionier dr. Kristin Neff - toont aan dat zelfcompassie zorgt voor stressvermindering, ons immuunsysteem versterkt, meer positieve gevoelens brengt, leidt tot meer veerkracht, meer betrokkenheid naar onszelf en anderen, en een grote rol speelt in de bescherming tegen burn-out en herval van depressie.

Klaar voor een eerste stap
naar meer bewustwording
en zingeving?

Maak dan nu een afspraak.

Maak afspraak