Inspireren is mijn motor. Het liefst met eigen schrijfsels. Evengoed met een podcast, een film, een lied, een gedicht of andere kunst die prikkelt. Dingen die ontroeren, verwonderen, bezielen, verklaren, troosten, ... en waarvan ik  jou deelgenoot wil maken.

25 september 2015
Oefeningen

Elke dag wat energie bijtanken, als balsem voor de herstblues

Het herfstseizoen trekt zich langzaam maar zeker op gang: dagen vervagen, hobby's worden na een vakantiestilte met vol enthousiasme hernomen, deadlines zijn weer iets prominenter aanwezig in onze agenda's, sociale contacten murwen zich daartussen, wegen worden drukker, stemmingen worden soms wat donkerder, gedachten zijn misschien iets vaker op de dool... . 

Er bestaan zo van die zekerheden in het leven: na de zomer schakelen we met z'n allen een versnelling hoger, draaien we weer meer op automatische piloot en zien we onze in de warme zomermaanden bijgevulde energietank slinken. Op zich perfect te kaderen in de curves van ons bestaan. Alleen bestaat het reële gevaar dat we in die hogere ratrace vergeten bij te tanken. Op zijn minst een vreemd verschijnsel anno 2015. We laden vandaag - soms als bezetenen - allerlei zaken op als gsm's, tablets, auto's, ... en schieten bijna in een ondragelijke kramp als deze op 'levensnoodzakelijke' momenten niet opgeladen zijn. En ondertussen vergeten we ons meest kostbare bezit te voorzien van een nieuwe lading energie: onszelf, ons lichaam, onze geest.

Daarom hieronder 7 energieopladers - voor elke dag eentje - geplukt uit het boek 'Heartful leven, mindful werken' van David Dewulf, uit de Happinez en vanop de website 'Fit in je hoofd'. Allemaal oefeningen als middel om even uit de rush van de dag te stappen, om bij te tanken en om dan met vernieuwde kracht en vooral meer bewust je tred te hernemen. Oefeningen als balsem voor de herfstblues.

1. Ademfocus: Neem dagelijks een kwartiertje de tijd om in deze meditatie eenvoudigweg bij de adem te zijn, zonder meer, zonder doel, zonder moeten. Het biedt innerlijke rust, versterkt je concentratie en het voedt je veerkracht. Wanneer ga je dit doen? Als je daarbij stilstaat, verdubbelt de kans dat je het ook doet.

2. Glimlach en wees dankbaar: Onderzoek toont aan dat een kleine glimlach helpt om meer positieve dingen te zien. Dit is de kracht van de facialefeedbackhypothese die zegt dat je faciale expressie je emotionele ervaring beïnvloedt. De skeletspieren in je gezicht zenden signalen naar de hersenen met informatie dat er een glimlach op het gezicht ligt, waarop hersenen bepaalde gelukshormonen vrijmaken in het lichaam. Misschien kan je in de loop van de dag af en toe een glimlach uitnodigen op je gelaat en kijken of dit voor jou ook zo werkt. Doe dit in het bijzonder op de momenten dat je merkt dat je je wat minder voelt en misschien met een afwijzende toon kijkt naar iedereen die op je pad komt. Hoe vriendelijk ben je als je gehaast bent? In welke situatie wil jij je glimlach uitnodigen? Sta daar eens bij stil. Of eindig je dag met een dankbaarheidsoefening: waar ben je vandaag dankbaar voor? Je zal merken dat kleine dingen groot worden.

3. De 16-seconden-meditatie: Adem eerst langzaam in vier tellen in. Tel dan vier tellen rust af, zonder ademhaling. Adem dan in vier tellen uit. Tel nu vier tellen rust af, zonder ademhaling. Davidji noemt dit de 'sixteen seconds to bliss'. Geen excuses om dit niet te doen, want wie heeft nu niet 16 seconden de tijd? Een manier om tijdens je dag 'even' te deconnecteren en tot jezelf te komen.

4. Koester je lichaam: In eender welke houding kan je oefenen om niet-oordelende aandacht te geven aan alle delen van je lichaam. Neem hiervoor 5 à 10 minuutjes de tijd. Begin met eens diep in en uit te ademen. Laat de adem dan weer zijn natuurlijke ritme vinden. Breng je aandacht tegelijk naar je tenen en naar je vingers, vervolgens naar je voeten en je handen, je onderbenen en onderarmen, je bovenbenen en bovenarmen, je heupen en schouders, je onderrug en buik, je bovenrug en borst, je keel, je gelaat en je hoofd. Vervolgens nog even naar je lichaam als geheel. Scan op eventuele spanningen en breng er je milde aandacht naartoe. Onderzoek je relatie met deze spanningen. Laat eventuele oordelen die je opmerkt vriendelijk en vastberaden los.

5. Geef je volledige aandacht aan het moment: Het is de veelheid van de kleine momenten van waardering die je geluk meebepaalt. Voer elke dag minsten één dagelijkse handeling uit met extra aandacht. Bijvoorbeeld een douche nemen, een gesprek dat je voert, een activiteit op je werk, of aandacht geven aan je eten. Je kan niet genieten van die dingen als je tegelijk zit te denken aan andere zaken, bijvoorbeeld aan een e-mail die je nog moet beantwoorden. Als je er nu niet bent, zal je straks ook niet in het nu zijn en zo zal je steeds in een 'later' leven.

6. Neem verkwikkende pauzes en gun jezelf voldoende rust: De hele dag doorwerken zet je stresssysteem onder druk, waardoor je minder goed kan slapen. Ga bijvoorbeeld eens wandelen zonder gsm, geef die tijd echt aan jezelf. Stappen met aandacht haalt je bovendien uit het reactieve denken. Of neem een echte 'buiten'pauze tijdens het werk. Dit blijkt meer effectief te zijn dan een gewone lunchpauze. Onze hersenen verbruiken immers 30 % van de zuurstof van ons lichaam, terwijl ze slechts 2 % van ons lichaamsgewicht innemen. Zelfs op minder mooie herfstdagen is er voldoende licht om ook de nodige portie vitamine D op te nemen. Of stretch je lichaam af en toe, bijvoorbeeld bij het opstarten van je computer of als je moet wachten op een document dat opengaat.

7.Een relaxatieoefening voor het slapen gaan: Plaats duim en wijsvinger tegen elkaar en denk terug aan een moment dat jouw lichaam zich super voelde, misschien na het sporten, of tijdens een ligbad, of na een ontspannen sauna... . Plaats duim en middelvinger tegen elkaar en denk terug aan een liefdevol moment, misschien een moment dat je een warme omhelzing kreeg of gaf, of bij het krijgen van een compliment of een mooie glimlach... . Plaats duim en ringvinger tegen elkaar en denk terug aan een moment dat je heel trots was op jezelf, misschien na het voltooien van een project, of bij het behalen van een sportprestatie, of na het doen van een mindfulnessoefening:-) ... leef je zo goed als mogelijk in dat moment in.  Plaats duim en pink tegen elkaar en denk terug aan een prachtige plek waar je ooit geweest bent. Blijf een tijdje op die plek en probeer het gevoel op te roepen dat je op dat moment had.